onsdag 26 mars 2008

KlockmysterietHaft en bra diskussion angående klockor i reklam idag. Klockorna är alltid 10 över 10 på varenda bild. Med vissa undantag som skiljer på någon minut.
Ni smarta och kreativa reklamare eller någon annan kuf ute i världen, är det så enkelt att det ska vara "happy face" eller beror det på något annat?

6 kommentarer:

Kim sa...

10 över 10 skall det ju vara! Goda mackor förresten!

Solde Kaffebar sa...

helt rätt kim 10 över 10 såklart! Bjuder på en enkel när du kommer in nästa gång för en bra rättelse!

M sa...

Mycket enkelt - av tradition är klockan "alltid" 10.10 (10.08 eller 10.09) då det 1) ger symmetri i urtavlan 2) inte skymmer s.k. sub-dials (dvs registren på en kronograf eller sekundvisaren på klockan på bilden) eller datum (som oftast är placerat vid kl. tre, halv fem eller sex) 3)inte skymmer logotyp eller text (som oftast finns under tolvmarkeringen) samt 4) gör att klockan ser "glad" ut (sägs det).

/M, leg. nörd som också gillar mackorna

Anonym sa...

digitala klockor då?

Anonym sa...

Jag tror det står i boken "Snyggt" att det är för att enligt forskning så gör det att klockerna säljer bättre, sen om det är för att det är en glad gubbe eller inte vet jag ej. Men "m" har nog en bättre och mer konkret anledning.

Gott kaffe förresten

Mark sa...

Jag tror det kan förklaras enklast så här:

Det är inte svårt att plåta en klocka. De byter inte ställning hela tiden, och gör inga grimaser, som människör gör. Därför, man kan ställa upp klockan för bilden inom rymlig tid - säg en timme.

Nu, om man som proffs fotograf, börjar 09:00 på morgonen, och gör i ordning montage till fotografering, är man färdig till 10:00.

Om man då tar en snabb fika, är man redo att fotografera cirka just kl 10:10, och första bilden är nog helt perfekt (eftersom man är proffs och lägger tiden på förberedelser).

Allstå, det är bara på grund av regelbundna arbetstider bland proffsiga fotograf, att alla klockor visar just 10:10.